Redukcja tkanki tłuszczowej
Jak wygląda zabieg?
Zabiegi redukcji tkanki tłuszczowej w medycynie estetycznej to najczęściej nieinwazyjne procedury aparaturowe, w których różne rodzaje energii rozbijają podskórny tłuszcz.

Poziom tkanki tłuszczowej różni się u kobiet i mężczyzn i zależy m.in. od:

  • wieku,
  • genetyki,
  • diety,
  • stylu życia.

Tłuszcz gromadzi się głównie w charakterystycznych partiach ciała, takich jak: brzuch, pośladki, biodra, uda, ramiona, plecy czy talia. Może obciążać układ metaboliczny i negatywnie wpływać m.in. na wątrobę oraz ośrodkowy układ nerwowy. Co ważne – oporne depozyty tłuszczu mogą występować także u osób szczupłych i aktywnych fizycznie.

Zabiegi na redukcję tkanki tłuszczowej
W zależności od indywidualnych potrzeb i poziomu nagromadzenia tłuszczu, dobiera się odpowiednią technologię zabiegową. Wiele z tych metod jednocześnie:

  • rozbija cellulit,
  • poprawia krążenie krwi i limfy,
  • wygładza i ujędrnia skórę.
  • Jedną z najczęściej stosowanych technologii jest fala radiowa, której działanie opiera się na:
  • głębokim podgrzaniu tkanek podskórnych,
  • uszkodzeniu błon komórek tłuszczowych,
  • uwolnieniu zapasów tłuszczu i wywołaniu apoptozy.

Zabiegi te są bezbolesne, nieinwazyjne i nie wymagają rekonwalescencji – pacjenci odczuwają jedynie przyjemne ciepło. Aby uzyskać widoczne efekty, konieczna jest seria zabiegów, dopasowana do konkretnego przypadku.

W terapii tłuszczu towarzyszącego cellulitowi często stosuje się również:

  • falę akustyczną, która rozbija zraziki tłuszczowe otoczone zwłóknieniami,
  • stymulację nerwowo-mięśniową, która rzeźbiąc mięśnie, jednocześnie wpływa na redukcję okolicznej tkanki tłuszczowej.

Redukcja tkanki tłuszczowej – Jakim urządzeniem?

Urządzenia wielofunkcyjne
Nowoczesne urządzenia do redukcji tłuszczu najczęściej łączą kilka technologii, co pozwala na osiągnięcie lepszych efektów.

  • Technologie HIFEM i HIFEM+ wspomagają redukcję miejscowego tłuszczu poprzez intensywną stymulację mięśni.
  • Połączenie HIFEM+ i radiofrekwencji pozwala zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej nawet o 30% – co często przekracza możliwości klasycznej kriolipolizy.

W trakcie zabiegu:

  • mięśnie potrzebują energii do pracy,
  • wytwarzają wolne kwasy tłuszczowe,
  • organizm metabolizuje i usuwa nadmiar tłuszczu.

Selektywna termolipoliza i fala radiowa
Urządzenia wykorzystujące monopolarną falę radiową podgrzewają tłuszcz do 43–45°C, co powoduje:

  • trwałe usunięcie komórek tłuszczowych,
  • szybsze krążenie i metabolizm,
  • poprawę jędrności i napięcia skóry,
  • redukcję zwiotczeń na brzuchu, udach, ramionach czy pośladkach.

Fala akustyczna i ultradźwięki

W redukcji tłuszczu oraz cellulitu sprawdzają się również:

  • ultradźwięki, które przerywają zwłóknienia i uwrażliwiają komórki tłuszczowe na działanie fali RF,
  • fala uderzeniowa, stosowana samodzielnie lub w połączeniu z RF, dla poprawy struktury skóry i likwidacji lokalnych złogów tłuszczu.

Bezdotykowe urządzenia na duże obszary

Na największe partie ciała (np. brzuch czy plecy) stosuje się bezdotykowe urządzenia z aplikatorami zawieszonymi nad ciałem, które:

  • działają lipolitycznie niezależnie od BMI,
  • skutecznie redukują tłuszcz i wyrównują jego poziom w organizmie.